Kohoutí ocas

Osmáci umí míchat koktejl a také vědí, kde se název vzal, poučte se také. Na začátku 20. století byly ve Spojených státech velikou módou kohoutí zápasy. Rančeři zakládali chovy bojovných kohoutů a trénovali je k bitvám na život a na smrt. V neděli se sjížděli ve městě, kde hned po pastorově kázání začal zápas prvních dvojic, poslední utkání končívalo před rozvášněným publikem, když už nebylo daleko do půlnoci. Majitelé vítězů bývali velmi hrdí na své bojovníky a většinou pozvali celou společnost do místního salonu zapít úspěch. A pozvali také soupeře i přihlížející diváky. Jednou jeden šikovný barman si ve snaze zvýšit konzumaci vymyslel zajímavý trik: smíchal ve sklenici různé nápoje tak, aby k sobě nejen chuťově ladily, ale zároveň barevně odpovídaly peří v ocase vítězného kohouta. Pochopitelně měl s touto inovací velký úspěch, nové slovo koktejl bylo na světě a rychle se vžilo. Z čeho se dnes koktejly míchají? Pokud pomineme alkohol, existuje i nepřeberné množství nealkoholických surovin: různé limonády, Coca Cola, veškeré druhy ovocných džusů, sirupy, čokoláda, mléko, dále se používá zelenina, šlehačka, zmrzlina, vaječný bílek, piškoty, různé druhy aromatického koření – máta, muškátový oříšek, vanilka, skořice, hřebíček a samozřejmě led. SP