Ekoškola                                                                  

Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, jehož hlavním cílem je, aby žáci snižovali ekologický dopad školy a svého jednání na životní prostředí a zlepšili prostředí ve škole a jejím okolí.

Naše škola získala tento titul již potřetí na období leden 2023 - červen 2026. Zprávu z auditu  a další informace týkající se Ekoškoly naleznete ZDE.

Přejít na stránky projektu

 

Recyklohraní                                                             

  • Od založení celostátního projektu Recyklohraní v září 2008 jsme do této soutěže zapojeni.
  • Za získané body jsme již pořídili např. školní fotoaparát, flashky a celou řadu zábavných i naučných encyklopedií pro žáky.
  • Pravidelně objednáváme odvoz baterií a drobného elektrozařízení, účastníme se také soutěže ve sběru vysloužilých mobilních telefonů.

Přejít na stránky projektu

 

Zápisy ze schůzek školního senátu a ekotýmu naleznete ZDE.

Dne 27.1. byly třídy 6.A,B,C se Zdravou 5 na párty ve školní cvičné kuchyňce

Z přednášky paní lektorky jsme se dozvěděli, že zelenina má přednost před ovocem, protože v zelenině je nejvíc vlákniny, která je "kartáčem našich střev". Povídali jsme si o tom, kolik ovoce denně máme sníst, co je vlastně cukr, kde všude cukr je a co může našemu tělu způsobit a také jak dlouho trvá, než se s nadbytkem cukru vypořádá. Dále už víme, jak jsou škodlivé slazené sycené nápoje a energetické drinky. Pak jsme v 5 skupinkách připravovali různé pokrmy a nápoj. Připravili jsme müsli cheesecake, domácí smetánek s piškoty a ovocem, plněné papriky se sýrem, mrkví a celerem, kedlubnové hranolky s tvarohem a zázvorovou limonádu s citrónem a pomerančem. Vše jsme v závěru zkonzumovali a zjistili, že zdravá strava je také velmi chutná. Připravte si i vy podle http://www.zdrava5.cz/pro-rodice/varime-detem nebo http://www.zdrava5.cz/pro-deti/zdrava-strava. Třída 6.A

Předsevzetí ekotýmu

První týden v lednu se sešli na pravidelné schůzce členové školního ekotýmu. Kromě jiného měli za úkol napsat, jaká předsevzetí by si dali do roku 2016. Nejčastější odpovědí bylo, že budou do školy nosit více papírového sběru, větší množství víček od PET lahví, budou odevzdávat také hliník a použité baterie (celkem 16 odpovědí). Druhým nejčastějším předsevzetím je neplýtvat vodou a šetřit energiemi (9 odpovědí). Třetí místo obsadilo předsevzetí více se zaměřit na správné třídění odpadu ve škole (5 odpovědí). Co kdybychom se pokusili splnit tato předsevzetí my všichni – žáci, učitelé i ostatní zaměstnanci? Jsme přece EKOŠKOLA, tak to pojďme zkusit!

Vánoční dárky pro pejsky

V pátek 18. 12. 2015 redaktorky školního časopisu Lodička Barča a Klárka donesly do psího útulku v Jirkově pejskům dárky. Během posledních 14 dnů ve škole uspořádali žáci sbírku věcí pro pejsky. Vybrali jsme i peníze, za které jsme nakoupili hračky, obojky, vodítka a pamlsky a ty jsme spolu s dekami a jídlem pro psy odnesli do psího útulku. Informace z psího útulku naleznete také v prosincovém vydání školního časopisu Lodička. Pokud by někdo z vás chtěl obdarovat pejsky i během školního roku, můžete nosit dárky do třídy 6. B a redaktorky se o předání postarají. Barča, Klárka, LH

Vánoční dílna

V úterý odpoledne jsme ve škole opět tvořili výrobky na Jirkovský advent. Vyráběli jsme většinou z přírodních materiálů. Stejně jako v loňském roce jsme použili k výrobě svícnů kůru ze stromů. A jako správná ekoškola jsme také využívali papírové letáky, ze kterých jsme dělali stromečky a hvězdy. Poměr sil učitelé a žáci byl téměř vyrovnaný. Žáci byli jen v mírné převaze. Škoda jen, že se naši senátoři účastnili jen v minimálním počtu. Asi mají na práci něco velmi důležitého. Ale díky tomu, že na advent vyrábí žáci i v rámci pracovních činností a výtvarné výchovy, máme na prodej nachystáno a zabaleno již spoustu výrobků. LH, JK, MZ

Vánoční dílna

U nás vaří dobře

Jídelna v naší škole patří k nejvytíženějším stravovacím zařízením v jirkovských školách. Hezké a příjemné kuchařky, útulná jídelna a chutný oběd dle představ nejrůznějších znalců zdravého stravování. Denně k výdejnímu okýnku zavítá přes 400 strávníků.