Čertovský krámek

Spousty krásných dekorací, cukroví a dárečků pro své nejbližší si mohly děti 5.12. zakoupit v našem "čertovském krámku". A že bylo opravdu z čeho vybírat! Další příležitost bude 13.12. v Jirkově na náměstí Dr. E. Beneše, kde budeme mít také stánek s výrobky. Všem, co se podíleli na realizaci čertovského dne, moc děkujeme. HV

Úspěšní finančníci z 9. A vám stabilizují rodinný rozpočet

Soutěž Mladý ekonom - dne 30. 11. se naše škola zúčastnila již 6. ročníku soutěže Mladý ekonom. V této soutěži mají žáci za úkol přesvědčit odbornou porotu, že právě oni jsou těmi finančně nejgramotnějšími. Své finanční dovednosti dokládají např. tvorbou rodinného rozpočtu, základní orientací v bankovních produktech a orientací v úrocích a slevách. A jak že si naši žáci stáli? Zvítězili a vyhráli putovní pohár. Velké díky patří týmu z 9. A ve složení Pavel Andrle, Václav Šebek a Daniel Strýhal. PK

Sníh v zimě a žáci na běžkách ... ještě něco je normální!

Aktuálně velmi příznivých sněhových podmínek jsme se v 9. A rozhodli náležitě využít a vyzkoušet nově nakoupené školní vybavení na běžecké lyžování. V pátek 1. prosince jsme vyrazili na jednodenní horský výlet, abychom si zpestřili běžnou výuku tělesné výchovy a otestovali svoji fyzickou kondici na čerstvém vzduchu. Netradiční disciplína, kterou si mnozí žáci vyzkoušeli vůbec poprvé v životě, se nám líbila a sportovní dopoledne jsme si moc užili. Velké poděkování za organizaci, odbornou instruktáž, skvělý servis v podobě teplého občerstvení i možnost ohřát se v rodinné chatě, patří paní učitelce Janě Novotné. DÍKY! 9.A

Školní jídelna - pilíř naší základky!

Naše školní jídelna je schopná uvařit až 500 porcí denně, a to ve formě dvou různých jídel, díky výbornému personálu patří ve své kategorii k nejúspěšnějším školním jídelnám v regionu. Porovnáme-li, kolik žáků dochází do školy (470), je ke školnímu stravování přihlášeno až 425 dětí, na obědy do jídelny dochází rovněž 47 zaměstnanců, což je pomalu 100%. Za minulý školní rok kuchařky uvařily zhruba 63 000 porcí, což je číslo obdivuhodné, neboť uvařit za 29,- až 33,- Kč pořádný oběd není žádná legrace, nesvede to každý. Rozmanité polévky, nové receptury a přitom dodržovat normy umí jen kouzelník a dámy z naší školní kuchyně. JD

  

    

Podruhé v Klubíčku

Listopadový třídní klub jsme si zase užili. Hráli jsme velkou kvízovou hru, skládali jsme puzzle na čas, vydali jsme se na virtuální výlety se šaškem Tomášem, trochu jsme i tancovali, trochu jsme i zpívali a všechno nás moc bavilo. 2. A a AF.

  

  

Přijďte nás podpořit ... 13. 12. na náměstí v Jirkově

Přípravy na jirkovský charitativní advent jsou v plném proudu. Při hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností barvíme, skládáme, lepíme, zdobíme ... Výrobky našich žáků si můžete přijít zakoupit a přispět na charitativní účely na náměstí 13.12. PJ a 6. B

"Děti, učte se!", slyšeli žáci v porcelánce

V říjnu jsme společně navštívili porcelánku v Dubí. Prošli si celým provozem a viděli tak výrobu hrnečku od ouška až po finální výrobek. Výrobky porcelánky jsou opravdu krásné, ale jak nás samy paní průvodkyně upozornily, práce je to náročná, jednotvárná (každý den v týdnu celý rok můžete třeba jen lepit ouška na hrneček) a málo placená - jejich rada tak zněla "Děti, učte se!" Návštěvu jsme zakončili v infocentru, kde jsme si sami nadekorovali hrnečky, které se k nám po vypálení teď konečně dostaly. KH

Návštěva muzea

Žáci 6. B navštívili v chomutovském muzeu interaktivní výstavu Pohledy do pravěku - Cesta za miskou, která je tématem v jejich hodinách dějepisu. Program byl připraven zážitkovou formou s prvky hmatového objevování a dramatizace a miska tu byla jako důležitý předmět a symbol celého období pravěku. PJ

  

Kohoutí ocas

Osmáci umí míchat koktejl a také vědí, kde se název vzal, poučte se také. Na začátku 20. století byly ve Spojených státech velikou módou kohoutí zápasy. Rančeři zakládali chovy bojovných kohoutů a trénovali je k bitvám na život a na smrt. V neděli se sjížděli ve městě, kde hned po pastorově kázání začal zápas prvních dvojic, poslední utkání končívalo před rozvášněným publikem, když už nebylo daleko do půlnoci. Majitelé vítězů bývali velmi hrdí na své bojovníky a většinou pozvali celou společnost do místního salonu zapít úspěch. A pozvali také soupeře i přihlížející diváky. Jednou jeden šikovný barman si ve snaze zvýšit konzumaci vymyslel zajímavý trik: smíchal ve sklenici různé nápoje tak, aby k sobě nejen chuťově ladily, ale zároveň barevně odpovídaly peří v ocase vítězného kohouta. Pochopitelně měl s touto inovací velký úspěch, nové slovo koktejl bylo na světě a rychle se vžilo. Z čeho se dnes koktejly míchají? Pokud pomineme alkohol, existuje i nepřeberné množství nealkoholických surovin: různé limonády, Coca Cola, veškeré druhy ovocných džusů, sirupy, čokoláda, mléko, dále se používá zelenina, šlehačka, zmrzlina, vaječný bílek, piškoty, různé druhy aromatického koření – máta, muškátový oříšek, vanilka, skořice, hřebíček a samozřejmě led. SP

Halloween ve 3. B

Strašidelná třída, strašidelné děti. Žáky 3. B byste marně hledali. Místo nich ve třídě číhali kostlivci, duchové a nejrůznější příšery. V den magického Halloweenu u nás probíhala netradiční výuka. Děti se seznámily s původem tohoto keltského lidový svátku a v hodinách českého jazyka, matematiky i angličtiny plnily nejrůznější halloweenské úkoly. V závěru vyučování pak společně ochutnaly halloweenské dobroty, které si z domova přinesly. LD